Jordvarmepumpe

jordvarmepumpe

Å utnytte den største energikilden på jorden

Hvis du er på leting etter en alternativ kraftkilde, så finnes det allerede en stor kraftkilde rett under din egen hage. Dette er energien som driver hele verden vi lever i. Nei, det er verken olje, gass eller elektrisitet. Det vi snakker om er et geotermisk system som henter energi fra brønnen, dammen eller rett fra bakken i din egen bakgård.

Systemet baserer seg på et elektrisk system som bruker jordens termiske energi til å forberede et kjølemiddel som vil bistå i oppvarming og kjøling av hjemmet ditt slik at energikostnadene ikke blir så høye, uansett hvor varmt eller kaldt det er ute.

En jordvarmepumpe er en varmepumpe som kan hente energi fra vann eller jorden, disse pumpene har vært i bruk siden 1940-tallet. Den benytter konsekvent temperaturer fra jorden som utvekslingsmedium i motsetning til lufttemperaturen.
Selvfølgelig så forandrer temperaturer i bakken og vannet seg også med årstidene. Dette kan gå fra brennende varmt om sommeren til intenst kaldt om vinteren, likevel så må man ikke lenger enn noen meter under overflaten av jorden før temperaturen holder seg jevnt året rundt.

Avhengig av den nøyaktige plassering, kan denne temperaturen være så høy som 24° C eller så lav som -14° C. Akkurat som du vil finne i en hule, er bakken kjøligere om sommeren enn luften over, og samtidig varmere om vinteren enn luften.

Det er nettopp dette den geotermiske varmepumpen tar utnyttelse av når den kjøler eller varmer hjemmet ditt.
Som med alle andre typer varmepumper, kan en jordvarmepumpe kjøle eller varme opp hjemmet ditt, og hvis den er riktig utstyrt kan den også levere varmt og kaldt vann til eiendommen. Du vil oppdage at noen jordvarmepumper har en to-trinns kompressorer samt vifter med varierende hastigheter som gir komfort og mer energisparing til ditt oppsett.

I sammenligning med luft-kilde pumper, varer disse modellene lenger, krever minimalt vedlikehold og operere med mindre støy. Dessuten krever de ikke tilslutning fra omgivelseslufttemperatur.

Det finnes også dobbel-kilde varmepumpe som kombinerer kraften fra luft-kilde varmepumper med en geotermisk enhet. Disse systemene kombinere de beste egenskapene fra begge systemene. En dobbel-kilde varmepumpe vil gi bedre energieffektivitet enn luft-kilde varmepumper, selv om de ikke er så god som geotermisk varmepumper.
Den primære fordelen med en dobbel-kilde varmepumpe, er at de i utgangspunktet koster mindre å installere enn en jordvarmepumpe, og virker nesten like bra.

En installasjon av en av disse enhetene blir betydelig dyrere i motsetning til en luft-kilde varmepumpe med samme kapasitet for kjøling og oppvarming. Denne ekstra kostnaden vil bli motvirket av besparelsene du kan forvente i løpet av fem til ti år. Gjennomsnittlig levetid på systemet er mellom 20 og 30 år, avhengig av mange ulike faktorer fra merker, installasjon og mer. Til slutt kan du forvente at installasjonen skal betale for seg i det lange løp.

Få uforpliktende tilbud fra flere aktører på varmepumper

All data krypteres over en sikker tilkobling.